De zadelwerkplaats
Repareren Zadels passen Zadels passen

De Zadelacademie

(Deeltijd-)opleiding tot Zadelmaker

Drie jarige opleiding

De zadelmakersopleiding is een driejarige deeltijdopleiding. Per jaar zijn er 12 bijeenkomsten die meestal in het weekend plaatsvinden in Amersfoort, Amsterdam en op locatie. Belangrijke onderdelen van de opleiding zijn het zadelpassen en de biomechanica vormen. Naast de 12 bijeenkomsten worden er losse modules pasconsulten en navullen op diverse locaties georganiseerd om het zadelpassen te oefenen en als voorbereiding op een zadel-hoofdstel-en singelcheck volgens een gestructureerd stappenplan. De diverse onderdelen worden afgesloten met een assessment. Bij het positief afsluiten van alle assessments ontvangt de deelnemer het diploma ‘Zadelmaker’. Na de driejarige opleiding bestaat de mogelijkheid om specialisaties te doen o.a. voor tuigmaker, hoofdstel maken en zadelmaker. De praktijk van het zadelpassen kan geoefend worden in groepjes op verschillende locaties. Ook kun je zelf een middag met ruiters organiseren om je toekomstige klantenkring op te bouwen. Examentraining is ook een onderdeel van de training.

Onderdelen van de zadelopleiding:

• Anatomie en conformatie
• Fysiologie en kreupelheden
• Biomechanica, rijkunst
• Sportmanschap
• Leerbewerking
• Zadel hervullen en navullen
• Zadelreparatie en -renovatie
• Zadelpassen in de praktijk
• Productdesign
• Zadelleer
• Biomechanisch zadelpassen
• Zadel-, singel-, hoofdstel-, en bitcheck

Filosofie

Het zadel, hoofdstel en singel mogen de bewegingsmogelijkheden en de spierfuncties bij het rijden niet beperken. Ook beïnvloedt het zadel het prestatievermogen en de gezondheid van het paard en ruiter. Vroeger was de kennis van het vak van de zadelmaker voorbehouden aan een paar ambachtsmensen. Bovendien was het zadel altijd geïntegreerd in de rijleer zodat het volgens de biomechanische ethisch correcte wijze kon worden gepast. Deze kennis is in vergetelheid geraakt. Research, praktijkkennis en een educatieprogramma is nodig om het zadelambacht in combinatie met innovatie te presenteren, te promoten en te borgen. De ‘zadelmakersopleiding" is een opleiding waarbij technologie in de paardensport met het ambacht, de sport, de rijkunst en de wetenschap wordt verbonden.
The one-horse-and-rider approach
In de opleiding komen horsemanship, wetenschap en de overlevering van de rijkunst samen tot een begrijpbare trainingsmethode. Zadelmaken en zadels passen kan niet zonder kennis van het rijden, van de klassieke rijkunst. Wat kunnen wij in deze tijd van de oude klassieke meesters leren wat betreft een gezonde rugvriendelijke training? De overlevering van het hippologisch erfgoed, heeft zich al eeuwen bewezen. Het is van leermeester naar leermeester geëvolueerd. En doorgegeven door leermeesters in Europa zoals Anja Beran, Bent Branderup, Hofreitschule Bückenburg. Het is een gezonde systematische training, geweldloos, die is afgestemd op de individuele natuurlijke biomechanische aanleg en anatomie van het paard. Wetenschappelijke kennis was er in die tijd niet. Toch kon het paard gezond tot op een hoge leeftijd goed presteren en de moeilijkste oefeningen uitvoeren. Als we nu onze oog scholen en ons ruitergevoel trainen, leren we onze paarden zo goed kennen dat we alle signalen van het paard (h)erkennen. Zodat de belasting in de training en hersteltijd hieruit voortvloeien. In de opleiding worden dus horsemanship, wetenschap en de overlevering van de rijkunst betrokken bij het passen en aanpassen van zadels . The best of both worlds!

Initiatief

De zadelacademie is een initiatief van Bianca Koevoets van de Zadelwerkplaats.

Vragen

Heb je nog vragen? Bel 0624200534 of gebruik het contactformulier.