# # #

Assessments 

Next equestrianism:

Are you and your horse ‘fit to compete’ or to ride?

In de dagelijkse praktijk van de zadelpasconsulten gaan wij het heel anders doen!
Het roer gaat om en dat betekent een andere procedure dan gebruikelijk voor een zadelconsult en het aanmeten van een nieuw zadel.
Als combinatie paard /ruiter heb je eerst een goede basis nodig voordat je als ruiter gaat denken aan een zadel, training, een clinic rijden of jouw wedstrijdkalender of strandrit plannen. Eerst willen we weten wat het fitheid level is van jouw paard en die van jou als ruiter. Want 'fit to compete' of fit om te rijden, wat betekent dat nu precies?
Laat 10 sport begeleiders een diagnose stellen of de zadelbalans bepalen en je krijgt 10 verschillende antwoorden, diagnoses en oplossingen. Fit to compete wordt verschillend geïnterpreteerd. Het subjectieve geoefende oog van de sport begeleider kan slechts tot 20 of 25 procent van de asymmetrie in een bewegingsanalyse waarnemen. 

Er zijn diverse methoden om aan de slag te gaan voor een objectieve zadelfit analyse, troubleshooting fit equipment voor ruiter en paard vanuit de whole horse and rider approach. De Zadelwerkplaats werkt met de AMARH methode: Static and functional Anthropometrics and Morphometrics Assessments for Riders and Horses.
8 step Guideline for a sound and happy horse and rider: 

 The first ‘Fit to compete’ rider alignment test bij de Zadelwerkplaats
1. Anthropometrics measurements of the rider
2. Alignment test rider
3. Postural alignment and riders position
4. Rider dynamics: seat simulator joint angles check
5. Saddle seats sizes and shapes test
6. Kniewrong positie en maten
7. Ruiterrapport conclusies met fotoverslag
8. Rehab ruiter analyse

Anthropometrics and morphometrics measurements can help you to be aware of your body and your horse fitness, straightness and condition for improving your training
1. Meten body alignment van jouw paard
2. Meten van het singelgebied voor keuze en maten singel, hoofdstel en bit
3. Bovenlijn conditie analyse paard
4. Alignment of your horse: Rids kinematic pattern descriptions
5. De keuze zadelboom voor jouw paard en objectieve zadelspecificaties
6. Meten van jouw body alignment en verhoudingen als ruiter voor de objectieve zadel zitting keuze en vorm
7. The effect of the rider asymmetry on the equine locomotion
8. Posture analyses Mind your horse: Is your horse fit to compete? Are you fit to ride?

Zorg voor je paard: van een humeurig naar een gezond, rechtgericht, soepel en blij paard.

Hoe werkt het en wat zijn de kosten?

Waarschijnlijk heb je als ruiter een speciale vraag bijvoorbeeld: ik zit niet fijn op mijn zadel en als ik van mijn paard afstap, heb ik pijn in mijn bekken.
Hoe kan je dat oplossen?
Of je wil juist problemen voorkomen en jouw zadelspecificaties weten voordat je een zadel gaat aanschaffen zodat je dat door kan geven aan jouw zadelpasser.
Of je wil graag een fittere ruiter worden en jouw nul-meting weten zodat je kan gaan trainen en de vooruitgang objectief kan bijhouden?

Waar kan de test worden gedaan?
In de zadelwerkplaats in Amsterdam gaan we aan de slag met de ruiter alignment test. Deze test bestaat uit 8 onderdelen en metingen zodat je inzicht krijgt in jouw bodytype en jouw zadel zitting specificaties. Deze test duurt een uur tot anderhalf uur maximaal en je krijgt een rapport opgestuurd per mail van de metingen, foto’s en uitslagen.

Een zadelconsult bij jouw paard of vervolg trainingen en digitale metingen?
De Zadelwerkplaats kan dan bij jouw op stal komen om ook jouw paard te meten zodat ook de fit voor jouw paard objectief kan worden gemeten. Ook zijn diverse vervolgtrainingen en testen mogelijk. Zoals een ruiter conditie en of coördinatietest en diverse rehab ruiter fit programma.

Wat kost het?
De eerste alignment test voor de ruiter kost 65 euro. Wil je een strippenkaart voor 5 testen afspreken dan kost het per les 60 euro.
Het zadelconsult op locatie kost de eerste keer 75 euro plus reiskosten (0,23 per kilometer). Wil je afspreken met een groepje wordt er van te voren een korting per paard afgesproken. Een bewegingsanalyse digitaal kost gemiddeld 75 euro bij het insturen van een filmpje.

Andere digitale analyses die aansluiten bij het programma van de de Zadelwerkplaats in samenwerking met paardenartsen
Om verbetering in de training in combinatie met het optimale equipment te combineren kan een objectieve bewegingsanalyse met innovatieve technologie in samenwerking met de sportbegeleider en de zadelpasser een eye opener zijn. Om het prestatieprofiel van jouw paard te bepalen zijn er parameters nodig ofwel objectieve data. Op welk niveau jouw paard ook is, we hebben een nul-meting nodig. En wat is een nulmeting nu precies? Een nulmeting is een mini-onderzoek naar hoe je paard beweegt onbelast en belast, onder het zadel. Dit is de eerste stap in een verbeter en verander proces naar een betere optimale training. Verbetering in de training kan dan makkelijk worden gemeten. Het detecteren van de eerste signalen dat de training minder wordt, kan dan ook worden gemeten. Hiervoor kan je een filmpje insturen die objectief zal worden geanalyseerd. Zeker wanneer jouw paard fysieke issues heeft is het interessant om een digitale bewegingsanalyse te doen. In de toekomst zal ook het Smart Saddle System beschikbaar komen om in de dagelijkse training de alignment van het zadel te monitoren.


Mind your horse: from grumpy to a sound, straight and supple and happy horse In 8 milestones of the training and saddle management
1. Equine biomechanics: objective movement assessment technology: de 0-meting bepalen van jouw paard met de digitale bewegingsanalyse
2. Red flags evaluation: injuries and lameness/ blessures en kreupelheden
3. Equine alignment: Morphometrics measurements for straightness assessment
4. Conformation assessment: fundamental Morphometrics measurements in a standstill horse, breed related
5. Equine back dimensions: assessment of back measurements before and after training
6. Rider biomechanics: fundamental anthropometrics measurements for determination of your body type
7. Rider alignment : rider in correlation of the seat of the saddle on the seat simulator-test
8. Equipment specifications: gauge measurements for the topline of your horse
9. Training guide: to balance your training load and preventing overloadDe optimalisering van de training is van vele factoren afhankelijk. En dat is het voordeel van het 8 stappenplan om bewust te worden van die factoren en scheefheden. De natuurlijke scheefheid kan flink in de weg zitten en tot kreupelheid leiden. Om dat te voorkomen is het bewust zijn van het voorkeursbeen, de slappe en sterke kant van het paard, frictie in de rug en in de lendenpartij een aandachtspunt. Die mogelijk discomfort, pijn en ongemak in de benen tot gevolg hebben.

En wat heeft dat nu met een zadel te maken? Een zadel is het belangrijkste equipment en heeft als functie om de wervelkolom te beschermen van ruiter en paard. Het kan veel invloed hebben op de training, maar is slechts een onderdeel van het grotere geheel. Een objectieve alignment test en bewegingsanalyse heeft een enorm voordeel door de jaren heen om te weten wat de sterke en zwakke schakels zijn in jullie combinatie.


Maak een afspraak om te starten met jouw persoonlijke trainings programma! Stuur een mail naar dezadelwerkplaats@xs4all.nl of stuur een app naar +31(0)624200534 om een afspraak te maken.